Mjeseceva energija

0 CommentsEvo me vec par sati razmisljam sta da pisem. Toliko tema mi se mota po glavi, ali mi ni jedna tema jos nije probudila bas toliku inspiraciju. Nekako se osjecam nemirno. Kao da mi je moja sopstvena koza tijesna. Vjerovatno je vecini od vas ovakav osjecaj poznat.

I tako smuseno obavljam neke kucanske poslove koje sam u stvari htjela uraditi nekom rugom prilikom, ali mislim se da bar nesto radim. Djeca me cudno gledaju. Cujem ih kako pitaju :”tata sta je mami?”  I ja samo poprijeko gledam i mislim se, samo su mi jos ta njihova zapitkivanja trebala. Najradije bih se svadjala, galamila na njih, da je bolje da posvete svojoj skoli i svojim obavezama. Svadjala bih se sa muzem, jer opet nije uradio SVE sto sam ga pitala…. Pa  opet se mislim za sebe, bolje spremaj kucu i suti, jer ako pocnem da se svadjam  bit ce i kuca tijesna, a ne samo moja koza…

Na radiju  cujem da je na putevima puno automobilskih nezgoda, a da ne znaju sto je u stvari uzrok.
Hmm,..
Odjednom mi se upali lampica!
Sjetih se!
Dok sam zivjela u Sloveniji, na radiju su uvijek upozoravali vozace da oprezno voze  kada je pun mjesec. Kao sto su upozoravali i  trudnice da se ne izlazu nepotrebnim naporima,  jer se cesto desavaju raniji porodi kada je mjesec pun.

Aha,
to je to sto me muci ili sto osjetim.
Znaci eto i teme o kojoj bih vam zelila pisati.

Sve u prirodi kao i nas dusevni sat se krece u ritmu Zemlje i Mjeseca. Ako pratimo njihovo  kretanje, mozemo za sebe otkriti kada smo u losoj ili optimalnoj formi, fizicki i emotivno. 
Sve sto je zivo na zemlji, biljke, zivotinje kao i mi ljudi je pod utjecajem tog okretanja i kosmickog vremena.
Zato imamo dnevni, mjesecni i godisnji ritam.

Na nasa zenska tijela kao i na plimu i oseku svih mora i okeana veliki utjecaj ima prisutnost mjeseca.
Poneke zene to ne osjete, mada bih prije rekla da ne obracaju paznju. Poneke kao i ja mogu tacno osjetiti kada je pun mjesec.
Ne samo psihicki, nego i bioloski to osjetimo. Tijelo nam zadrzava tecnost, vise nam se jede, grudi su nam napete, koncentracija nam je slaba, a emotivno smo razdrazljive.
Cak postoji i strucan naziv za ovakvo stanje “premenstrualni sindrom”. Pogledajte slijedeci put kada budete imale premenstrualni period u kojoj je poziciji mjesec. Brzo cete doci do zakljucka da je to prva cetvrtina mjeseca.
Poslije 24 sata se osjecamo kao nove, puno stabilnije i prijatnije.
Poslije 14 dana smo  opet pod utjecajem mladog mjeseca.
Tada smo  najplodnije i imamo vise voje za intimom, kao i vise volje da se dotjerujemo, i dopadamo drugima. I onda je opet sve  OK  moze nam se po glavi skakati a da nam ne smeta.

Nije nikako slucajno da su prosjecni menstrualni ciklusi kod zena 28 dana. To je tacno vrijeme koje je potrebno mjesecu da se okrene oko zemlje.

Puno prirodnih religija tumaci mjesec kao Boginju, a sunce kao Boga. Kao sto napisah mjesec ima utjecaja na nase zensko tijelo i na nasu psihu, ali toga nismo uvijek svjesni.

Mjesecevi ciklusi su:

Mladi mjesec
Polu mjesec
Puni mjesec
Opadajuci mjesec

Svakoj od ovih faza pripada i energija koju mozemo osjetiti. Zato ako smo svjesni te energije mozemo je izprocesovati i zivjeti s njom svjesno. Bit ce nam lakse da zivimo  svoju svakodnevnicu, bez da se pitamo zasto se nekada cudno osjecamo.

Neka vam postane obicaj da pratite mjesec ako je noc vedra i nebo bez oblaka. Mozete pogledati i na internetu mjesecev kalendar i zapisite  si kada su tacno koji mjesecevi ciklusi.

Ako je mladi mjesec onda primamo idealnu energiju da
razmislimo sto bismo u svom zivotu zelili poceti? Cemu posvetiti posebnu paznju? Da li bismo zeljeli nesto novo nauciti?

Ako je polu mjesec onda primamo energiju da gradimo sto smo zazeljeli;  karijeru, porodicu, mir u sebi, socijalne aktivnosti.

Ako je pun mjesec energija je dostigla vrhunac. Tada je najbolje  malo stati i vratiti se na protekli period. Da vidimo i budemo  svjesne sta smo do sada  posijale. U sto smo ulagale energiju. Da u tome uzivamo. Na taj nacimn ovaj vrhunac energija usmjeravamo na sebe i hranimo sebe pozitivnoscu.

Ako je opadajuci mjesec razmislimo cega zelimo da se oslobodimo.
Tada nam mjeseceva energija pomaze da se lakse oslobodimo  onoga sto nas zaustavlja u nasim namjerama.
Ovo je takodje idealno vrijeme  ako zelimo da mjenjamo nacin ishrane. Zbog mjeseceve energije bit ce nam lakse da se oslobodimo namirnica koje su nam suvisne.

Pogledajmo kako nam  mjeseceva  energije pomaze!
Budimo svjesne te energije i nacina na koji ona utice na nas zene.

Ali prije nego se svjesno prepustimo mjesecevoj energiji budimo prvo zahvalne!
Zahvalnost je kljuc koji otvara vrata svih mogucnosti.
Vrata koja su otvorena prema nama, za sve sto je moguce, da se licno nadgradjujemo i da budemo srecne.
Zahvalnost kreira jos vise razloga da budemo zahvalne!
U ovom momentu  sam zahvalna da sam se prisjetila slovenackih radio vijesti. Iako me nemir i napetost jos uvijek drze lakse mi je, jer znam razlog.
Zahvalna sam kada uvidim da smo mi svi samo dio jedne ogromne cjeline, gdje je sve povezano. U toj povezanosti  se nasa  odgovornost za nas zivot ne sastoji u tome da se odupiremo  i gubimo glavu od necega ruznog  sto momentalno dozivljavamo.
Zahvalna sam jer uocavam da je nasa odgovornost pustiti se prirodi i stvari razumjevati i akceptirati iz tog aspekta, jer sve je samo jedan ciklus.
Uh, kako me obuzima divan osjecaj rasterecenja kada zanm da cu poslije ove napetosti koju sada osjetim, isto tako dozivjeti  osjecaj srece i ljepote, jer i to jednako pripada istom ciklusu.

Napisite za sebe  spisak sa tri stvari  za koje ste danas zahvalne. Nije bitno da li su to, velike ili najmanje stvari ili samo momenat, neka situacija ili jedno lijepo sjecanje.
Napisite;
Ja sam danas zahvalna za ….


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: