Balans kao zivotni stil

0 Comments


Za nama su duge zimske veceri. Kada smo opusteno uz soljicu kave ili caja I uz dobru knjigu, magazin ili film mogli posvetiti vrijeme sebi. Koliko god nam to prijalo, vec je pocelo da nam prelazi u dosadu. Siti smo zidova koji nas okruzuju. Zeljini smo lijepog vremena, vitamona D od sunca. Zelimo na drugi nacin koristiti vrijeme za sebe.
I evo ga proljece nam se vec uveliko pokazuje u svim svojim drazima. Novo budjenje ,novi zivot. Zutilo jagorcevine skoro da nam zslijepljuje oci. Dobivamo energiju. Ptice uredno prave svoja  nova gnjezda, pa smo I mi takodje u istom stilu. Nove ljubavi I zaljubljenosti. Posprema nam se kuca, izlazi nam se u setnje u prirodi I parkove. Obalaci nam se lagana garderoba. Osjecamo se kao da smo hiperaktivni I ne znamo na koju bismo stranu prije. I tako dok nas I to ne umori.
Pa zeljno ocekujemo ljeto. Radujemo se planiranju godisnjih odmora.
Koliko god se radovali, prati nas uvijek  I osjecaj da moramo nesto uraditi ili negdje ici. Jednostavno biti u kuci I citati knjigu ne prilici ljetu. Ljeti po vrucini biti u kuci , a pogotovo u kuhinji nije nikakava opcija. Moramo izaci vani…. Dok ne upeknu prave vrucine I onda nam ni vani nije vise lijepo.
I Tako zeljno ocekujemo jesen koja nas na pocetku ocarava raznolikoscu boja I bogatstvom plodova. Jesen stalozeno godisnje doba. Opet nas vraca negdje u sebe, dok ne pocnu dosdne jesenje kise I sumornost. Pa od sveg srca prizeljkujemo zime kada mrzne I padne snijeg…..
Sta je to sa nama? Kako da zivimo zivot u harmoniji, kad nam brzo opet sve dosadi, nekako se zasitimio jednog, pa trazimo harmoniju u iscekivanju drugoga.
Razumijem jako dobro.
Nije tesko  “ponekad “imati harmoniju. Uz promjenu godisnjih doba ponekad je osjecamo .
Tesko je “uvijek” biti u harmoniji.
U takvoj harmoniji da nije bitno  kakve su okolnosti ili godisnje doba.
Ipak za nas osjecaj uvijek je nesto sto narusava tu nasu harmoniju, ili djeca I muz, ili posao, sistem u kome se zivi, besparica…
I dok  razmisljam da prvo sebi razjasnim kada I kako smo u harmoniji, pogledom prelazim preko dvije figurice buda, koje je moj muz dobio od poslovnih partnera kada je bio u Kini. Pored njih je dobio I poster sa jednom kineskom poslovicom I crtez  Yin I Yang.
Da li smo bili u Kini ili ne svi uglavnom poznajemo taj symbol.
Yin I Yang su stari kineski simboli koji oznacavaju kosmicku dvojnost.
Yin simbolizuje : zensvenost, sjever, sjenu, pasivnost, zemlju I vlagu.
Yang simbolizuje: muskost, nebo, jug, susu, I aktivnost.
Ovo su kvaliteti koji se upotpunjuju. Oni oznacavaju dva suprotna aspekta I snage koje postoje u zivotu I u Univerzumu. I u svima nama.Yin I Yang su dva djela od jedne cijeline. To je jedan dinamican process, koji nikada ne prestaje. Sve sto se u Univerzumu dogadja povezano je sa  Ying I Yang.
Nesto uvijek ima stranu od Ying I stranu od Yang. Apsolutni Ying ili apsolutni Yang ne postoje. Kao sto ne postoji ni apsolutni mrak ili apsolutna svjetlost.Ili apsolutna radost I apsolutna tuga. Oni su uvijek skupa.
Yin I Yang zavise jedan od drugoga. Yin uzrokuje Yang I obratno.
Sve u nama I oko nas ima uvijek jednu Yin I jednu Yang stranu. Njih mozemo prepoznati samo ako nesto uporedjujemo.
Yin je povezan sa tamnim mjesecom I predstavlja zensku prirodu.
Yang je povezan sa suncem I predstavlja musku prirodu.
U osnovi Yin I Yang predstavljaju bukvalno stvarnost koja  se stalno  mjenja. Oni funkcionisu kao suprotni polovi ali nadopunjavajuce snage. Kao sto su dan I noc ili svjetlo I tama…
Sada razumijem.
Postoje  momenti, neovisni od  godisnjeg doba , od muzeva, poslovnih dogovora.
Ali postoje I momenti koji su od svega toga ovisni.
Yin I Yang moraju uvijek biti u harmoniji u svakome od nas. Suprotne  snage imaju svaka svoje mjesto I same nalaze ravnotezu. Onaj ko  zeli da nadje harmoniju I ravnotezu  u snazi suprotnosti, taj  saradjuje sam sa  sobom I  ima velike sanse da bude  zdrav I uspjesan.
Harmonija su momenti puni suprotnosti koji predstavljaju jednu cjelinu. Mi I nas zivot.
Znaci nista se cudno ne dsava sa nama. Mi smo jednostavno dio svega oko nas. I mozemo slobodno u bilo kojoj situaciji saradjivati sa sobom i uzivati u harmoniji suprotnosti u nama I oko nas.


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: