Ja to mogu

0 Comments


Vec vise od dvadeset i dvije godine zivim  u Holandiji. Razlicita su misljenja i ocekivanja o Zapadu.
Kada promjenis sredinu u kojoj zivi, pa bilo gdje se to nalazilo u prvi momenat ti se sve dopada, obasipa te entuziazam i ushicenje. Kao  na godisnjem odmoru .
Kada je svo to ushicenje proslo ili se vracamo kuci u svoju realnost ili  ostajemo i moramo prihvatiti realnost u kojoj pocinjemo ponovo da zivimo.
Kao Balkanka odmah sam uocila razlike naseg mentaliteta i Zapada.
Dani i mjeseci su mi prolazili u uporedjivanju. Je li ovdje bolje ili je kod nas bolje? Je li ovo Sjeverno more ruznije od Jadranskog mora? Je li nasa hrana ukusnija ili njihova? I tako sam mogla u nedogled uporedjivati, a da ne bih mogla imati odgovor.
U momentu da sam sama sebi rekla :”od uporedjivanja nema nista, to je sve smo DRUGACIJE” moj zivot je postao puno ljepsi i pocela sam sa jednakim intenzitetom da uzivam i ovdje u Holandiji i na nasem Balkanu.
U Americi i Canadi je vec godinama  izreka ”I Can Do It” pojam. Zadnjh 15 godina je to i ovdje u Holandiji postalo pojam. A sto je najljepse dolazi i na nas Balkan.
Naravno da ja to mogu i da vi to mozete. Svoj zivot gdje god se nalazili napraviti ljepsim. Uzivati u njemu i iz njega crpiti zivotne mudrosti i zivotnu inspiraciju.
Sve vise je spiritualnih vodja koji nam otkrivaju snagu naseg spirit(duse). Sve vise je naucnika Kvantum fizike koji istrazuju zakone vibriranja energetskog polja. Kao sto se pojavila i Energetska psihologija (nova grana psihologije) koja nas uci kako se nosimo sa energijama u nasim tjelima.
Sve vise je dokaza, koliko ne moramo u potpunosti da zavisimo od sistema u kome zivimo. Nego da smo u stanju utjecati na svoj zivot i zivot oko nas i u stanju sami ga poboljsati. Cak sta vise ako smo sami  sebi uljepsali zivot i ako smo postali pozitivni to automatski sirimo dalje jer vibriramo pozitivno.

To moze svko postici na jednostavan nacin. Kao coach vam ovdje navodim prve korake kako to postici:

Biti svjestan jacine nasih misli
Mi smo svi sastavni dio jednog velikog energetskog polja i  mi mozemo nasim mislima da uticemo na tu energiju oko nas. Ako se svjesno fokusiramo na nase zelje i ocekivanja one ce se i desiti

Otkri sta je tvoja zivotna misija
Koliko nas je svjesno sta nam je nasa misija nas cilj u zivotu? Imamo li je  ili smo se prepustili bujici da nas nosi? Probaj dati odgovor na veliko pitanje :”Zasto sam ovdje na Zemlji? Sta je moj zivotni cilj?”
Nasi talenti, nasi interesi, nase strasti to sve upucuje na odgovor

Slusati glas srca
Ako se naucimo slusati glas iz naseg srca ,to nam moze promjeniti poglede na nase zdravlje, nase relacije sa drugima, nasoj finansijskoj situaciji ili druge zivotnim situacijama.
“The power of the heart” je  poruka spiritualnog mislioca Eckhart Tolle  i pisaca Paulo Coelho. Svaka knjiga ili video poruka od ova dva velikana vam mogu pomoci

Otkriti svog andjela cuvara
Koliko god nam izgledalo cudno to moze svako od nas. Jer svako od nas i ima svog andjela cuvara koji ceka da nam pomogne.Mi moramo samo da ga nadjemo da ga pustimo da nas stiti. Kroz meditaciju je to moguce.

Sve je ljubav
Ljubav je rijesenje za sve. Mozda to zvuci kao pretjerivanje. Ali sto vise volimo  to imamo vise srece, uspjehai zdravlja. Isto vazi i za obratno Ako ne volimo dovoljno to je razlog svakog problema i svih strahova ne samo u nama nego i na cijeloj Planeti U jednom ranijem tekstu sam napisala da je dokazano da u nama postoje samo dvije emocije ljubav i strah. Zamisli da je ljubav svjetlo, a da je mrak strah. Ako ti je mracno upali svjetlo!

JA  TO  MOGU , A  MOZES  I  TI!
Za ovo ti ne treba puno. Samo vjera u sebe i razumjevanje za druge.
Kao i ne uporedjivati , nego prihvatati razlicitosti


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: