Upijanje zivotne energije

0 CommentsSvatko od nas poznaje situaciju kada od nekih osoba dobijemo osjecaj srece i ozarenosti. Ili da od nekih osoba osjecamo negativnost, strah i bezciljnost.
To je jednostavno POZITIVNA ENERGIJA, optimizma i pozitivnosti kojom su napunjene poneke osobe ili NEGATIVNA ENERGIJA, kritike, nesigurnosti i mracnog gledanja na svijet kojom su napunjene druge osobe. I svako od njih ce reci da ima svoje razloge za biti pozitivan ili negativan.
Danas kada zivimo u svijetu ogromne tehnike pocinjemo da se koristimo i terminologijom tehnike.
I ja sam svojim roditeljima cesto kazem poslije godisnjeg kojeg smo proveli skupa ili kada oni dodju na par dana ovdje kod mene ili ja idem kod njih: “ E sada smo napunili baterije , puni smo pozitivne energije pa opet svako moze na svoju stranu”
Cesto cujemo kako se kaze :”istrosila sam se. nemam vise energije ni za sta.” Pa  zeli da se napuni kao mobilni telefon, ili kao kompjuter par sati u uticnicu i opet sve radi.

Svaki vremenski period u kome ljudi zive ima  svoje metafore koje nam cine zivot razumljivijim. 
Metafora sadasnjice je “napuniti se zivotnom energijom”.
Kako se napuniti  zivotnom energijom koja nam je dostupna iz Univerzalne Energije je za svakoga drugacije. Svako se na svoj nacin napuni tako sto se medjusobno volimo, zajedno se smijemo, druzimo, meditiramo, citamo, izlazimo u prirodu…

Ali najljepsa stvar koju mozemo sebi priustiti i najljepi nacin punnjenja  energijom iz Univerzlne Energije je ljubav prema sebi i postovanje tog predivnog bica koje jesmo.

Biti arogantan i imati veliki ego, htjeti biti uvijek u pravu i u  svemu najbolji, to nije ljubav prema sebi. To je samo licni strah.

Sebe volimo i punimo se zivotnom energijom kada se oslobodimo straha. Straha  od kritika, krivica ozlojadjenosti od svijeta u kome zivimo i svega drugoga sto nas pritisce.

Recimo sebi da smo spremni i voljni da otpustimo  sve sto nas pritisce. Cak i ako cujemo u podsvjesti eho proslosti ili sadasnjosti koja nije pozitivna i koja nas pritisce. Recite sebi:” samo cu ga otpustiti!”.
Zamislimo kako bi bilo da se pocastimo bar jednom recenicom necega sto bi nam pomoglo da pustimo los momenat i unesemo nesto novo. Pocastimo se osjecajem da nemamo prepreku da budemo sretni. Zadrzimo taj osjecaj na momenat. Taj osjecaj je bitan. To je ta ljubav prema sebi.

Nema smisla sebe kaznjavati zbog stvari koje ne znamo ili lose situacije u kojoj se trenutno nalazimo.
Bolje je da tu energiju ulozimo da uocimo sta su  barijere za ljubav prema sebi i da naucimo kako  pustimo  barijere.

Kako znamo sta je nasa barijera?
Sve sto mi svakodnevno dozivljavamo  kreira u nama uvjerenja.
Prisjetimo se kako pocinjemo dan. Nesvjesno… Ustaljeni ritam… A informacije nam se samo serviraju ( na zalost kao da se sve svelo na takmicenje ko ce iznjeti  vise negativnih informacija). Pocinjemo da slusamo ljude koji su kriticni ozlojadjeni. I to nam stvara pogresna uvjerenja o nama i svijetu oko nas. To nas drzi u jdnoj tacki u ulozi zrtve

Jako je bitno upamtiti da MI BIRMO  sta  mislimo i sta govorimo.

JA VOLIM I PODRZAVAM SEBE!
Kada ovo kazemo gomila negativnih poruka izadje na povrsinu, pa to moze zbuniti.
Imate osjecaj da od tih negativnih poruka nemate prostora za sebe i onda odustajete ili imate otpor. To je sasvim normalna reakcija svih.  Bitno je obratiti paznju na sve negativne poruke koje nam tada dolaze. Kada cujemo te negativne poruke znamo sta nam stoji na putu.
Te negativne prepreke su zapravo barijere na putu ljubavi prema sebi.
Ako se tih prepreka oslobodimo imat cemo prostora za ljubav prema sebi!
Svaki dan vjezbajte. Pogledajte se u ogledalo . Mozete li se pogledati u oci, a da se ne kritikujete.
Reci: “ VOLIM TE TAKVU KAKVA SI!  Ne sudite, samo primjecujte, koja osjecanja vam dolaze? Tih negativnih osjecanja trebate da se oslobodite.
Oslobodite se osjecaja da ste ruzni, debeli ili mrsavi. Oslobodite se misli da zbog drugih nesto ne mozete da uspijete.
Vi ste bas  to predivno bice! Unikatno i svoje! Volite sebe kao sto bebe vole sebe. Bebe su odusevljne sto imaju svoje tijelo. One su pune hrabrosti i ljubavi.

Recite sebi:
Ja akceptiram sebe iako o sebi nemam pozitivno misljenje.
Ja biram sebe voljeti. Ja biram voljeti i druge, pa cak i one zbog kojih se ne osjecam lijepo.
Ja zasluzujem ljubav.

Napuniti se zivotnom energijom nije tako jednostavno.
Ali ako se potrudimo da svaki dan nesto novo naucimo, ako biramo sta cemo da slusamo oko sebe i sta da mislimo, 
ako odlucimo sebe voljeti i probati svoju  energiju usmjeriti  na pozitivno i prema drugima i na zivot oko sebe, ONDA SMO USPJELI.

Ako i pored svega toga mislite i osjetite  da nemate pristup ili nemate volje da se bavite pozitivnoscu i  kreiranjem vlastite pozitivne energije ne osjecajte se lose. U svakom slucaju smo svi bez razlike  djelici Univerzalne Energije u kojoj je ljubav najvaznija, pa se iz toga dobiva snaga za zivjeti.

A ako uspijemo upiti pozitivnu  zivotnu energiju, oslobodjeni smo prepreka koje nas guse. Volimo sebe kakvi smo. Cijenimo sve svoje sto smo postigli i sto postizemo. Cijenimo mjesto i vrijeme u kome se trenutno nalazimo. Otvaraju nam se nove mogucnosti. Imamo energije da razumijemo svijet oko sebe. Dajemo prostora i drugima da budu svoji.
Poboljsavamo svijet oko sebe time sto se medjusobno dopunjujemo sa stecenim znanjima i iskustvima. Nema prostora za ljubomoru i natjecanje.
I sto je najvaznije nema vise prostora za strah da  zivimo svoj zivot u svom momentu.


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: