Kreiranje emocija

0 Comments

Vec sam u ranijim tekstovima  pisala o emocijama i  njihovoj jacini, ali  kao coach, u praksi sve vise uvidjam koliko smo  svi ovisni od emocija koje nas drze i koliko utjecaja imaju  na nas zivot. Tako da svaki puta iznova nesto novo naucim ili zakljucim.
Iz svog iskustva sam naucila da skoro  svaku emociju koju osjecamo kreiramo  sami,. Ako znamo sta utice na tu nasu emociju mozemo  sami sebi pomoci  kreirajuci je. Pozitivne emocije kao, sreca, ljubav i snaga  ili  negativne emocije kao, kolebanje, briga, strah, nesigurnost, su sastavni dio sviju nas.
Ja vas  ne mogu savjetovati, uciti i obecati da nikada necete imati dvoumljenja, strahove, nesigurnosti i brige. Oni jednostavno pripadaju nama i nasim  zivotima. Budimo sretni da ih imamao inace bi nam zivot bio dosadan.

Ali sta vam mogu ponuditi je nauciti  kreirati emocije, da bi vam pomogle u vasem emocionalnom sazrijevanju i zivotu uopste.
Nas osjecaj i emocije su brze nego nas mozak i nase misli.
Na primjer mi ne kazemo :”Ja cu se naljutiti.  Ili  Sada ovog momenta cu se zaljubiti.” Ne, u ovim slucajevima  reakcija nasih emocija je brza nego nase misli. Zato cesto “eksplodiramo” na poneke situacije ,ili nas “amorova strelica” pogodi kao grom iz vedra neba kada najmanje ocekujemo.
Ipak poneke emocije mozemo sami da kreiramo na par slijedecih nacina:

NACIN  IZRAZAVANJA

Na koji nacin se izrazavamo o necemu sto vidimo ili dozivljavamo  ima veliki  utjecaja na to kako se osjecamo.
Ako kazemo :” Danas opet  isti dan  kao i jucer. Nemam volje  ni za sta” Ima sasvim drugi uticaj na nas nego ako kazemo:”  Novi dan nove sanse. Idem nesto napraviti od mog danasnjeg dana.”
Ako cak i lijepe stvari prokomentarisemo sa sarkazmom i mrzovoljom, koliko god bile lijepe na nas ostavljaju negativan osjecaj.
Ako pokusamo da se izrazavamo kroz osmjeh, zadovoljstvo i povjerenje automatski se ljepse osjecamo.
Budimo prisutni tu gdje jesmo. Pozdravimo ljude oko sebe. Na taj nacin  kreiramo pozitivne emocije u sebi i sirimo ih oko sebe.

GOVOR  TIJELA

Onako kako se krecemo i koristimo nase tijelo takodje ima jako puno utjecaja na kreiranje emocija u nama.
Ako razgovaramo skrstenih ruku, u samom startu smo se distancirali i zatvorili . Opustenih otvorenih ruku  saljemo nasem mozgu signale da smo  bez straha sta ce  nam neko reci i opusteniji smo. Jako je vazno kako posmatramo osobe s kojima smo u razgovoru ili upoznavanju. Usudimo se gledati pravo u oci i kada pruzamo ruku ,ako nista bar na par sekundi, sa blagim osmjehom.
Jako je vazno kako se koristimo nasim tijelom i kakvo nam je drzanje. To pokazuje kako se mi osjecamo u odredjenom momentu. U koristenje ,jezika tijela. se ubraja i kao disemo. Disemo li iz pluca  djeluje da smo nesigurni, nestrpljivi i dajemo osjecaj nesigurnosti sebi i drugima.
Disemo li iz stomaka imamo vise mira i snage u sebi i ostavljamo utizak sigurne i zadovoljne osobe.

U ljudskoj prirodi je da ima i  kreira svoje ciljeve.
Na primjer: zelimo da smrsamo,  zelimo da pocnemo neki novi posao, zelimo da odlucimo gdje cemo  zivjeti,  zelimo da bolje organizujemo svoje finansije.
Ako zelimo jedan  od ovih ili neki drugi cilj da postignemo, pitajmo sami sebe koja emocija nam je centralna u toj zelji. Radimo na njoj. Budimo hrabri, cvrsti i jasni. Drzimo tijelo odvazno i energicno. Drzimo se tog ushicenja i zelje za uspjehom. Koracajmo kao pobjedici.

OKOLINA

Okolina ima takodje veliki utjecaj na nas osjecaj. Cesto se suocimo sa cinjenicom da nam okolina daje drugaciji osjecaj od onoga kojega bismo mi sami htjeli.
Zato se potrudimo da svoju okolinu prilagodimo sebi koliko god je  to u mogucnosti.
To  su male sitnice koje nam pomazu. Nosimo garderobu koja nam se svidja i u kojoj se osjecamo  lijepo i zavodljivo.  Pospremimo svoj radni kutak da je pregledan. Pisimo si male izreke koje nas inspirisu. Okacimo ih na zidove ili nosimo ih u tasni.
Okolina zna cesto negativno da utice na nas, zbog toga je vazno da sami svoju okolinu kreiramao na nacin koji ce nam izazivati pozitivne emocije.
Reakcije  koje cujemo u nasoj okolini su:” Pazi sta radis, sta ce reci ovaj ili onaj.  To nije  dobro. To je opasno. Radi sta hoces, ali mi smo te upozorili”
Ako se previse obaziremo na ove komentare onda u sebi kreiramo negativne emocije koje nas udaljuju od nasih ciljeva.
Pazimo dobro koga biramo u svom okruzenju i  koga za prijatelje. Druzimo se sa osobama koje nas podrzavaju.

FOKUS

Fokus da li nam je casa pola puna ili pola prazna. Svima nama  je casa i pola puna i pola prazna samo je pitanje  kako na svoj zivot gledamo.
Puno ljudi znaju sta hoce. Ali se radi o tome na koji nacin sta hocemo.
Ako je nas fokus  negativan i dobit cemo negativno.
Ako je nas fokus pozitivan i dobit cemo pozitivno.
Nasa podsvjest ne poznaje rijeci, vec emociju.
Ono sto mi emocionalno dozivljavamo  nasa podsvijest  dozivljava  kao stvarnost.
Zato moramo svoj emocionalni dozivljaj pozitivno kreirati i imati vjeru. Ne vjeru  u kntekstu religije. Imati vjeru u svoje kvalitete i u ono sta mozemo ,a  ne u ono  sta ne mozemo. Vjeru u nase rezultate.
Ako 100%  vjerujemo da nesto mozemo, onda je nase govorno izrazavanje ljepse, govor naseg tijela automatski pozitivan, prema okolini stojimo cvrsto na svojim nogama i fokus nam je jasniji.
Ako na ovaj nacin kreiramo nase emocije imamo dovoljno elemenata da smo u  emocionalnom balansu i da se fantasticno osjecamo.


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: