Kako uskladiti posao sa ulogom majke

0 CommentsVec sam napomenula u jednom od mojih ranijih tekstova da kada radim sa svojim klijentima uocavam da im najvise pomognem kada im kazem da sam i ja nesto slicno dozivjela kao sto je njihov problem. Onda im bude lakse, kazu.
Moje misljenje je da im onda izgleda sve manje apstraktno  i da im njihov problem  izgleda tako ljudski.

Sto se tice ove teme o kojoj cu vam sada pisati ne mogu nista drugo nego pisati iz svog licnog iskustva. Zato sto sam i ja majka koja balansira svoj poslovni zivot sa porodicom.
Ovom prilikom ne mogu a da ne napomenem kako su mene odgajali moji roditelji.
Mom tati je uvijek bilo jako bitno da zavrsim fakultet i da imam  kruh u svojim rukama. I u tome me je puno stimulisao i podrzavao. Na cemu sam mu zahvalna. Uvijek mi je govorio :”Djete svijet u kome zivimo je svijet muskaraca i kao zena moras da budes obrazovana i samostalna ”
Ali moja majka je imala druge teorije. Ona mi je opet uvijek govorila:”Divno je imati diplome i trudi se da ih postignes. Ali kada udjes u kucu i zatvoris vrata ti nisi nista drugo nego supruga i majka. “
Najiskrenije sam im zahvalna za ove zivotne lekcije u kojim ima puno istine.
I slijedila sam ih koliko sam god mogla.
Ne mogu ja sama cijeniti da li uspjevam,
ali ono sto mogu sa sigurnoscu reci  je da se osjecam jako dobro u svojoj kozi, sa svojim poslom i u ulozi majke i supruge. Osjecam se ponosno da sve te uloge koje imam. Osjecam se ponosno sto sam zena.
Kao zene smo  prirodno nadarene sa vise cula nego muskarci. Mozemo da mislimo vise stvari istovremeno sto, muskarci ne mogu. Ovo nemojte razumjeti kao neke feministicke izreke. To su rezultati istrazivanja. Muskarci imaju druge kvalitete.
Nama zenama je data mogucnosti da tri coska kuce drzimo u svojim rukama.
To trebamo potpuno iskoristiti kao poklon, a ne kao kaznu.
Da biste to sto bolje postigli navest cu vam par prakticnih savjeta.

 Imati higijenu zivota

Higijena nam je poznata kao pojam gdje moramo da vodimo racuna o cistoci tjela i prostora oko nas. Svima nam je rutina da se kupamo, dotjerujemo cistimo oko sebe. Na to ne gledamo kao na posao. To se podrazumjeva.
Na isti nacin moramo u svom zivotu napraviti  red, tako ga ne osjecamo kao dodatan posao i teret.

Dobro rasporediti vrijeme

To je jako bitno pravilo. S obziro da mi zene mozemo istovremeno da mislimo na vise stvari, cesto si napravimo haoticne situacije. A te haoticne situacije prouzrokuju samo neotreban stres. Najbolje je sebi napravti plan rada.I dok radite jedan posao drugi stavite na cekanje.
U koliko ste zaposlene u firmi, morate biti skoncentrisane samo na taj posao, jer na taj nacin kada napustite firmu idete zadovoljne kuci i imate energije za ostale obaveze. Ako se bavite poslom od kuce, disciplina je jako bitna. Morate si odrediti zavisno od posla ,koji je vas radni kutak. Reci sebi da od tog do tog vremena radite. Najbilje je iskoristiti vrijeme kada su vam i ukucani odsutni. Ako to nije moguce zamoliti ih da imaju pstovanja za to vrijeme i prostor. Recite i njima kada cete zavrsiti posao.

Ne praviti se svemocnom

Velka zamka nama zenama je s obzirom na nasu ulogu i mogucnosti da razmazimo svoje ukucane. Posto mi puno mozemo podvijamao ledja i kada ne treba.
To vam niposto ne preporucujem. Morate biti mudre. Sa partnerom pricajte i o svom i njegovom poslu. Ne kazemo bez razloga partneri. Podjelite svoj problem sa svojim partnerom. Na taj nacin ce imati i on uvida u vas posao i obaveze. Muskarci vole da stite zenu. Nemojte ih napadati da vi sve morate ,nego da vam treba malo podrske. Kod djece morate biti posebno obazrive. Djecu spremate za buducnost. Dajte im odgovornost i obaveze. Oni se moraju uciti da i oni moraju da rade i privredjuju. Moja djeca moraju svake subote da pospreme svoje sobe generalno, ne zato sto se to meni ne da ili nemam vremena, vec zato sto moraju to raditi i kada napuste kucu. Pomoci oko postavljana stola za rucak. Djeca vole obaveze velikih, jer se onda smatraju velikima.
Porodica je kao malo drustvo ona i jeste osnova drustva. I svako od clanova ima svoje odgovornosti i obaveze.

Vrijeme za sebe

Ni jednog trenutka ne zaboraljajte sebe. Nadjite pored svega vremena da uradite nesto samo za sebe. Izlazak sa prijateljicama, kod frizera, u prirodu, bioskop….Za taj momenat se morate malo izboriti, ali kada ga imate onda ste zadovoljne i bez stresa. Ne okrivljujete nikoga da imate veliku guzvu.
Pokusajte dan poceti dotjerane. Morate se same sebi svidjeti, a onda se sigurno i drugima svidjate, a vjerujte mi da kao dotjeane imate vise energije za sve. A muzevima godi da ih uvijek po malo zavodimo.

Zivot nam nije dat da nam bude teret nego, nego jedan lijep splet igara.
DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: