Over het geluk

0 Comments“Het is voor iedereen mogelijk momenten van geluk te ervaren maar het is niet mogelijk gelukkig te zijn. Geluk kan je niet vasthouden. Als je dat denkt, stel je jezelf continu teleur.”
                                                                          
Anselm Grün


Waarom zijn wij hier op aarde? Volgens monnik Anselm Grün is onze taak om onze wereld een beetje lichter, warmer en menselijker te maken.
Wij zijn niet verantwoordelijk voor de hele wereld, maar wel voor de wereld om ons heen.

Geluk is niet iets dat je kunt bezitten of vasthouden. Het is een ervaring en levenshouding. Het heeft net als de liefde ruimte en vrijheid nodig om te kunnen stromen.
Geluk dat niet gedeeld wordt, is niet groot genoeg om ons werkelijk gelukkig te maken.

De beste coach kan geen succesformule aanbieden om gelukkig te worden.
De weg naar geluk ligt altijd in ons zelf.

Wij komen er steeds meer achter dat succes, meer geld of spullen niet gelukkig maken. De kunst van het geluk moeten wij leren verstaan.

HET  ZOEKEN  NAAR  GELUK  IS  WELLICHT  EEN  VAN  DE  GROOTSTE  OORZAKEN  VAN  ONGELUK.

Veel mensen denken geluk buiten zichzelf te kunnen vinden, maar het zit al in ons. Geluk kan jij ontwikkelen. Dus iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn geluk.
Er zijn ook mensen die heel beroerde omstandigheden hebben en daar kunnen we niet zeggen” Wees gelukkig”, dat  zou te goedkoop zijn.
We moeten wegen zien te vinden om te onderzoeken hoe we in harmonie kunnen leven met onszelf.

Het is voor iedereen mogelijk momenten van geluk te ervaren, maar het is niet mogelijk gelukkig te zijn.

Veel huwelijken gaan stuk omdat partners de illusie hebben gelukkig te moeten zijn. Maar het huwelijk is geen geliksevent, maar een oefening waarbij we soms geluk kunnen ervaren.

Er zijn zo veel boeken over geluk gepubliceerd. Toch lijken mensen niet gelukkiger te zijn.


Monk Anselm Grün zegt: ” Er zijn veel ongelukkige mensen. Ik denk wel dat een heleboel mensen het leven onnodig ingewikkeld maken. Er komen vrouwen en mannen bij mij die alleen maar zitten te klagen over hun ouders, partner of baas.
Zijn wensen geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn en blijven liever slachtoffer van omstandigheden. Deze mensen verdenk ik ervan dat zij liever ongelukkig zijn, omdat het hen ontslaat van de plicht om actie te ondernemen”

Alleen door de pijn te mogen voelen over ons middelmatige en vaak banale leven en afscheid te nemen van ons illusies over geluk kunnen wij werkelijk geluk ervaren.

Uit een interview met Monk Anselm Grün uit het magazin "Happinez"DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: