Sta znaci sebe promijeniti

0 Comments


Svi smo dio nekog drustva. I u tom drustvu moramo graditi zivot, karijeru, stvarati porodicu, odgajati djecu i davati im buducnost.


Dok sam studirala imali smo predivnu profesoricu Voislava Vasiljevic. Predavala nam je “teoriju knjizevnosti” i pored toga nas ucila zivotnoj mudrosti. Svaki puta pred predavanje pisala bi nam po jednu izreku mudrih… Bilo ih je puno, ali jedan mi je ostala u sjecanju:
“Jedini djelic kosmosa koji sa sigurnoscu mozes promjeniti to si ti sam.”

To tako lijepo zvuci!

Ipak toliko puta sam se osjecala bespomocno u svom zivotu i pred cinjenicom da kao individua ne mogu ni na sta utjecati, a kamoli sta promjenti. Cesto sam se osjecala kao najmanjie zrno pjeska u beskonacnoj pjescanoj plazi.
Kasnije poslije izjesnih godina sam imala priliku da ucestvujem na predavanjima
teologa, Harry Doornbos. Na jednom od tih predavanja mi se opet doijmilo gdje je on rekao:
”Mi ljudi smo kao kamenje u koritu rijeke i ako izvadis jedan kamen sa dna, rijeka moze da promjeni tok”

Te dvije mudrosti me nekako uvijek prate i svaki puta vracaju na pitanje ko smo mi i kakva je nasa uloga u zivotu i drustvu. Mozemo li sta promjeniti?
Izgleda da jednao ne ide bez drugoga i naravno da mozemo promjeniti, sebe!

Biti spreman na promjene trazi istovremeno da budemo jaki i stajati cvrsto na svojim nogama.

Biti jak je vazna osnova za nas zivot u kome gradimo karijeru, porodicu i svoje mjesto u drustvu. To tako djeluje kao nesto ogromno nedostupno. Ali dovoljno je da podjes od jednostavnih svari koje ti se u zivotu desavaju i s kojima se susreces. I tu za malim promjenama postizati velike rezultate.
Najveca i najbolja promjena je sebe ojacati.

Biti jak znaci uciti iz soptvenih gresaka.Svatko od nas je pravio i pravi greske, one su jednostavo dio nas. Praviti greske znaci da se nalazimo u procesu upoznavanja, sazrijevanja. Ako hoces da se na greskama ucis, zamisli kakvu si gresku napravio, sta je bio uzrok tome. (los momenat, pogresna procjena situacije, impulsivnost…) Moramo biti jasani sami sebi, a ne moramo se drugima pravdati. Greske se smiju praviti, ali ne trebaju se iste ponavljati.

Biti jak znaci unjeti svjezinu u svoj zivot.

Ne dozvoliti da te stihijski nosi buica. Svi poznajemo osjecaj, kako nam dan prodje tako bez veze, ( spavas, jedes, posao…) Nesto bi promjenili, a ni sami ne znamo sto. Obuzela nas nekakva ljenost.

I svi poznajemo osjecaj kada zelimo kucu generalno da pospremimo. Najcesce poslije duge zime. Da je potpuno, izracimo, preslozimo i da pustimo unutra svjezinu novog proljeca, novog budjenja.
Na potpuno isti nacin mozemo u svoj zivot unjeti svjezinu, ocistiti ucmalost u koju smo upali ili visak briga ili stvari s kojima se previse opterecujemo, a nisu toliko bitne. Malo se, trgnuti. Otici u setnju. Baviti se nekom fizickom aktivnoscu, zdravom ishranom…. Kad nas mozak primi svjezu krv mozemo postaviti stvari na svoje mjesto ili jednostavno ih presloziti. Onda nam izgledaju preglednije. Na taj nacin zivimo u balansu. Mi nismo nista drugo nego ziva bica puna energija i te energije imaju razlicitu funkciju i snagu. Kada bismo zaustavili tok tih energija bilo bi kao da smo zaustavili tok krvi u nasem tijelu. Sto znaci ne mozemo ih zaustavljati nego usmjeravati i koristiti.

Cesto se u svom zivotu pitamo “Zasto mi se to desilo?”, najcesce kada se radi o ruznim stvarima. Pa smo ljuti, tuzni, bespomocni. Kao da se samo po sebi podrazumjeva da zivot mora da nam bude samo bezbrizan i siguran.
U principu je zivot okrutan i desavaju nam se i stvari koje uopste ne zelimo ili nismo ocekivali.
Mi smo ti, koji za sebe mozemo svoj zivot da napravimo boljim. Ono ruzno sto nam se desava ocvrscuje nas i daje nam snagu da sebi znamo kreirati i lijepe stvari.
“Ako si dozivjeo intenzivnu tugu i strah onda je i radost i volja za zivot jaca i intenzivnija”, kaze jedna moja prijateljica koja se vec pet godina bori sa rakom.

Biti jak znaci biti optimista!

Kao optimisti imamo vise povjeenja u nas osjecaj i nasu intuiciju, a u svakoj licnoj ili drustvenoj krizi  vidimo sansu za promjenu, za novu orijentaciju.
Optimizam mozemo definisati kao vjeru u pozitivan rezultat.

Zivot je jedan dar iako ponekad tezak,on je istovremeno pun predivnih momenata, odakle crpimo energiju da budemo jaki kao jedini djelic u kosmosu koji sa sigurnoscu mozemo promjeniti i biti znacajni za korito svoje rijeke.
DRUGIMA SE SVIDJELO I...

Nema komentara: